Se schimbă regulile pentru magazine, dar și pentru cumpărători. Legea plasticului a fost adoptată

de: Mădălina Bahrim
26 08. 2021

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a anunțat faptul că România s-a aliniat normelor europene privind plasticul de unică folosință.

Autoritățile române au adoptat, miercuri, legea care reglementează dur punerea pe piață a anumitor produse din plastic.

„Este o zi importantă pentru Ministerul Mediului”

Deși am adoptat această lege cu două luni întârziere față de termenul admis de Comisia Europeană, ministrul Mediului laudă activitatea responsabililor români, care au reușit, în cele din urmă, să transpună în legislația internă normele Directivei UE.

„Este o zi importantă pentru Ministerul Mediului, este ziua în care Directiva privind plasticul de unică folosinţă este transpusă în legislaţia din România printr-o ordonanţă, ordonanţă care introduce şi în România acele obligaţii care au ca scop reducerea plasticului din natură.

S-a constat cu ocazia elaborării mai multor studii la nivel european că majoritatea deşeurilor, de exemplu, din zona maritimă sau din apele maritime provin din plastic de unică folosinţă şi aici nu vorbim doar de plasticul în sine ci şi de poluarea cu microplastic.

De aceea există această Directivă 904 din 2019 care obligă statele membre să ia măsuri pentru reducerea producerii, punerii pe piaţă şi a consumului de produse din plastic de unică folosinţă”, a menţionat Barna Tanczos.

Îți amintesc faptul că Directiva (UE) 2019/904 privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului a fost adoptată în urmă cu doi ani şi prevede zece categorii de produse: beţigaşe de urechi, farfurii şi tacâmuri de unică folosinţă, baloane şi beţe pentru acestea, ambalaje de mâncare, pahare din plastic pentru băuturi, alte ambalaje folosite pentru băuturi, filtre de ţigări, pungi de plastic, ambalaje din plastic, şerveţele umede şi alte produse de igienă din plastic.

Deloitte arată că nu mai puțin de cinci grame de plastic ajung, săptămânal, în organismul fiecărui locuitor al planetei prin aer, apă sau hrană. În tot acest timp, cantitatea de plastic din oceane e estimată la aproximativ 150 de milioane de tone.

În fiecare zi, ingerezi aproape un gram de plastic fără să-ți dai seama.

„Este deja bine cunoscută problema poluării apelor marine cu produse din plastic aruncate în cel mai neglijent mod de către populație. Cantitatea de plastic depozitată în oceane este estimată astăzi la circa 150 de milioane de tone. La o analiză superficială, poate părea că efectele nu sunt neapărat vizibile asupra oamenilor, însă fiecare dintre noi ajunge la un moment dat să ingereze plastic”, e avertismentul celor de la Deloitte.